Mii de femei tinere ar putea fi scutite de suferinţele cauzate de cancerul mamar – şi ar putea să evite astfel traumele provocate de ablaţia sânilor -, graţie unei descoperiri făcute de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie.
Studiul acestora se află încă într-un stadiu incipient, dar specialiştii consideră că noua cercetare „deschide o fereastră complet nouă de oportunităţi” în lupta împotriva cancerului mamar cauzat de aceleaşi gene cu care a fost depistată şi Angelina Jolie.
Experţii consideră că noul studiu ar putea chiar să conducă la o eliminare completă a dureroaselor operaţii pe care le-a făcut vedeta americană.
Angelina Jolie a suportat o dublă mastectomie după ce a aflat că este purtătoare a unei gene ce este asociată cu un risc de 87% de cancer mamar – un procent de opt ori mai mare decât riscul mediu în rândul populaţiei feminine mondiale.
Acea genă defectuoasă – BRCA1 – este asociată şi cu un risc sporit de cancer ovarian. Din acest motiv, Angelina Jolie a suportat o a doua intervenţie chirurgicală, prin care medicii i-au extirpat ovarele şi trompele uterine.
Gena BRCA1 şi „sora” ei, BRCA2, se fac vinovate de apariţia unui număr de 5.000 de cazuri de cancer mamar, în fiecare an, în Marea Britanie.
Sursa: Mediafax